Toți românii cu pensii până în 3000 de lei trebuie să știe: încă o majorare a pensiilor, scapă de impozite la stat

de: Alexandru Puiu
15 12. 2022

De aproximativ jumătate de an, parlamentarii PNL au venit la înaintare cu un proiect legislativ menit să crească pragul de neimpozitare a pensiilor din România de la 2000 de lei în prezent la 3000 de lei. Inițiativa tocmai a trecut de Senat și a fost votată la Comisia de buget din Camera Deputaților.

Se anunță încă o majorare a pensiilor pentru românii care caută să se descurce în fiecare lună cu sume de bani mici și foarte mici. Partidul Național Liberal, în totală opoziție cu PSD, a venit de curând cu o propunere ca pensiile sub 3000 de lei să nu fie impozitate. Argumentul principal fiind că acel prag a fost stabilit acum 5 ani, iar în acest timp, inflația anuală a variat între 3 și 14%. În plus, odată cu creșterea succesivă a punctului de pensie între 2017 și 2022, tot mai puțini români se încadrează în pragul actual de 2000 de lei. Practic, nu mai face nimănui un bine.

Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei a trecut de Senat

Proiectul majorării pragului de neimpozitare a pensiilor până în 3000 de lei a trecut tacit de Senat. Urmează să facă acum subiectul dezbaterii și adoptării în Camera Deputaților și, cu un pic de noroc, ar putea fi adoptat înainte de finele acestui an. Momentan, propunerea a fost deja votată la Comisia de buget din Camera Deputaților.

Ca referință, Partidul Social Democrat se opune cu îndârjire inițiativei pe motiv că există numeroase vouchere pentru pensionari care vor veni în ajutorul categoriilor vulnerabile din 2023. Cu această ocazie, conform Antena 3, PSD a insistat și pe faptul că s-a majorat punctul de pensie, o altă majorare care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2023.

Conform calcului realizat de liberali, majorarea pragului pensiilor neimpozabile de la 2000 la 3000 de lei va avea un impact bugetar lunar de aproximativ 87,49 milioane de lei, bani care ar urma să fie compensați din TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, atrag atenția inițiatorii, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoarea mai mare a veniturilor bugetare.

”Este o variantă pe care am discutat-o și în ședința de astăzi, este o propunere pentru că dați-mi voie să continuăm cu aceeași abordare responsabilă, fără să le creăm oamenilor așteptări sau, și mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. S-a discutat și în ședința de astăzi a această propunere, care a aparținut Partidului Național Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare la dispoziție, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a declarat Nicolae Ciucă în luna august pe marginea acestui subiect, conform profit.ro.